Onderhoudsadvies

vloerkleed-onderhoudsadvies-vloerkledenwinkel

Tips van dé vloerkledenspecialist

Heb je het perfecte vloerkleed gekocht? Dan wil je er natuurlijk ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Bij Vloerkledenwinkel hebben we al ruim 40 jaar kennis van vloerkleden. We weten alles van het productieproces, de materialen en hoe je ze het beste kunt behandelen. Onze tips delen we graag met jou.

Vloerkleed repareren

Is je vloerkleed oud en versleten of beschadigd? Misschien kunnen we je toch nog helpen. We hebben namelijk een in-house reparatieatelier bij onze winkel in Hilversum. Wil je weten of jouw kleed gemaakt kan worden? Neem je vloerkleed gerust mee naar onze winkel of stuur ons vooraf een foto van de beschadigde plek. Dan kunnen we beoordelen of reparatie loont. Het maakt niet uit of je het kleed bij ons of bij een andere winkel hebt gekocht. We repareren alle kleden. 

vloerkleedreperatie-vloerkledenwinkel-vloerkleed

Zo blijft je vloerkleed langer mooi

Met een paar handige tips heb je al snel veel langer plezier van je vloerkleed.

  • Draai het vloerkleed ieder kwartaal 180°. Zo voorkom je dat het vloerkleed aan één kant slijt en gaat het langer mee.
  • Stofzuig het vloerkleed met een ingeklapte borstel of nog beter: met een apart mondstuk. Wij raden aan om geen robotstofzuiger te gebruiken.
  • Loop zo min mogelijk met rubberen zolen over het vloerkleed.
  • Wij raden aan om een ondertapijt te gebruiken onder al onze vloerkleden. Een ondertapijt zorgt ervoor dat het vloerkleed op de juiste plek blijft liggen en dat het niet scheeftrekt.

Advies bij vlekken in een kleed van wol, katoen of polyester

Een glas rode wijn, een kopje koffie, een glas limonade of de hond die niet op tijd is uitgelaten. Geen paniek, wij leggen je haarfijn uit hoe je de meeste vlekken op de juiste manier kunt verwijderen!

Kom direct in actie!
Het belangrijkste bij een vlek is dat je meteen in actie komt. Laat de vlek nooit een paar dagen zitten in de verwachting dat de vlek wel wegtrekt. Het eerste wat je kunt doen is het vocht weghalen. Bijvoorbeeld met een witte badstof handdoek of keukenpapier. Denk erom, nooit wrijven, altijd deppen! Gebruik geen dagelijkse huishoudmiddelen om je vloerkleed schoon te maken. Heb je met het deppen het grootste deel van de vlek weggehaald? Behandel het vloerkleed dan met koud water en wat schoonmaakazijn. Let er hierbij op dat je het vloerkleed niet te nat maakt. Dep het vloerkleed na met een schone en droge doek om het achtergebleven vocht op te nemen. Loop pas weer op het vloerkleed als het helemaal opgedroogd is. 

Zout verwijdert geen vlekken 
Zout neemt wel vocht op, maar verwijdert bijvoorbeeld geen rode wijn uit je vloerkleed. 

Gebruik geen chemische middelen of bleekmiddelen
Ook niet bij een vlek met een uitgesproken kleur zoals rode wijn. Chemische middelen of bleekmiddelen tasten altijd de kleur van je vloerkleed aan. De vlek van de wijn of koffie is er misschien wel uit, maar daarvoor in de plaats krijg je een lelijke, lichte plek in je vloerkleed. 

Te laat? Ook voor oudere vlekken is er een oplossing
Soms lukt het niet om direct in actie te komen bij een vlek in je vloerkleed. Misschien kom je er pas na een paar dagen achter dat er een vlek in het tapijt zit of had je niet eerder de tijd om er even goed naar te kijken. Geen paniek. Vlekken die al een paar dagen of zelfs langer in je vloerkleed zitten kun je het beste proberen weg te halen met een lepel. Schraap van buiten naar binnen over de vlek. Gebruik daarna de stofzuiger om de losse deeltjes weg te halen. Tot slot behandel je het vloerkleed met koud water en wat schoonmaakazijn. Maak het  vloerkleed niet te nat. Dep het vloerkleed na met een schone en droge doek om het achtergebleven vocht op te nemen. Loop pas weer op het vloerkleed als het helemaal opgedroogd is. 

Lees onze blogs over vlekken door koffie en wijn
Rode wijn vlekken
Koffie vlekken 

onderhoudsadvies-vloerkleed-katoen-vloerkledenwinkel

Wollen vloerkleed onderhouden

Een wollen vloerkleed is makkelijk te onderhouden, omdat wolvezels geen vuil aantrekken. Wol is een natuurproduct. Bespuit een wollen vloerkleed ieder kwartaal licht met water. Zo blijft de wol mooi. 

Stofzuigen
Je wollen vloerkleed kun je het beste stofzuigen met de gladde stofzuigermond. Dit is belangrijk voor een lange  levensduur van het vloerkleed. In het begin pluist een wollen kleed. Afhankelijk van de hoeveelheid wol kan het kleed een paar maanden pluizen.  

Pluisjes en losse pooltjes
Een wollen vloerkleed bestaat uit minimaal 1000 gram zuiver scheerwol per m². Nieuwe vloerkleden met gesneden of geschoren pool verliezen in het begin losliggende vezeltjes. Schrik niet, dat zijn gewoon afgeschoren eindjes of vezelstukjes die tijdens de fabricage zijn achtergebleven. Hoe hoger de pool, des te meer pluisjes je in het begin hebt. Belangrijk om te weten is dat je de uitstekende of loszittende pooltjes nooit uit het kleed moet trekken. Je mag ze wel voorzichtig wegknippen. Haal deze pluisjes en pooltjes gerust weg met de stofzuiger. 

3 tips voor een vloerkleed dat pluist 

vloerkleed-vloerkledenwinkel-onderhoudsadvies

Viscose/bamboe vloerkleed onderhouden

De structuur van viscose kan veranderen als je kraanwater gebruikt. Hierdoor kan de glans verloren gaan. Dit voorkom je door de vlek voorzichtig te deppen met een katoenen doek. Zorg ervoor dat de doek vochtig is maar niet nat. Tapijten van viscose en bamboe kun je niet in de wasmachine wassen, want dan beschadigen de topjes van de garens.

Stofzuigen
Hou je tapijt schoon door het elke week te stofzuigen. Het is belangrijk dat je een normale zuigmond gebruikt en niet die van een elektrische.

Vlek in je viscose/bamboe tapijt
Het is belangrijk om een vlek zo snel mogelijk uit het vloerkleed te verwijderen. Dit doe je zo:

  • Verwijder met een lepel eerst zoveel mogelijk de vaste delen van de vlek.
  • Maak vervolgens direct een witte katoenen, badstof handdoek nat met koud leidingwater. Wring de handdoek uit en leg deze op de verse vlek.
  • Laat de handdoek net zo lang liggen, zonder eronder te kijken, totdat deze volledig droog is.
  • Is de handdoek volgezogen met vocht uit de vlek? Dan vervang je de doek door een nieuwe.
  • Dep of wrijf nooit met de handdoek over de vlek. Hierdoor kun je de structuur van het tapijt beschadigen.
  • Gebruik nooit zeep!

viscose-vloerkleed-vloerkledenwinkel-onderhoudsadvies

Onderhoud andere type vloerkleden

Er bestaan natuurlijk ook vloerkleden die van ander materiaal zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan acryl, polypropyleen of een combinatie van wol en vloerkleden van katoen. Ons onderhoudsadvies blijft voor deze type kleden in principe hetzelfde.

Vragen over het onderhoud van je vloerkleed?

Twijfel je over het verwijderen van vlekken? Of heb je een andere vraag over het onderhouden van je vloerkleed? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Tel: 035-303 00 09
E-mail: service@vloerkledenwinkel.nl