Thuiswinkel waarborg
Zichtservice | van de 3

Klantenservice Onderhoudsadvies

Het onderhouden van uw vloerkleed

Download onderhoudsadvies

Tips

 • Draai uw vloerkleed ieder kwartaal 180°. Zo voorkomt u dat het vloerkleed aan één kant slijt en gaat het langer mee.
 • Stofzuig uw vloerkleed met een ingeklapte borstel of nog beter: met een apart mondstuk. Voor uw vloerkleed adviseren wij u om geen robotstofzuiger te gebruiken.
 • Beloop uw vloerkleed zo min mogelijk met rubberen zolen.
 • Wol is een natuurproduct, bespuit uw vloerkleed ieder kwartaal licht met water om de wol in juiste conditie te houden.
 • Wij raden u aan onder al onze vloerkleden ondertapijt te gebruiken. Hiermee zorgt u ervoor dat het vloerkleed in positie blijft liggen, het niet scheeftrekt en het vloerkleed niet over de grond schuift.
 • Het belangrijkste bij een vlek is om direct actie te ondernemen, laat een vlek nooit een paar dagen zitten in de verwachting dat de vlek wel wegtrekt. Het eerste wat u kunt doen is het vocht weghalen met bijvoorbeeld een witte badstof handdoek of keukenpapier. Denk erom, nooit wrijven, altijd deppen! Gebruik bij het reinigen van uw vloerkleed geen dagelijkse huishoudmiddelen. Heeft u met het deppen het grootste gedeelte van de vlek weggehaald, behandel dan uw vloerkleed met koud water en wat schoonmaakazijn. 
  Let hierbij op dat u het vloerkleed niet te nat maakt en probeer niet op het vloerkleed te lopen totdat het weer droog is. Tot slot behandelt u uw vloerkleed met een schone, droge doek om het achtergebleven vocht te deppen.

 

Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur van uw vloerkleed. Vloerkledenwinkel.nl geeft u hierbij een aantal onderhoudsadviezen. Een wollen vloerkleed is makkelijk te onderhouden, omdat wolvezels geen vuil aantrekken.

Stofzuigen

Vanaf de eerste dag kunt u uw vloerkleed stofzuigen met de gladde stofzuigermond. Dit is voor de levensduur van uw vloerkleed erg belangrijk. Het kleed pluist in het begin en zal dat, afhankelijk van de hoeveelheid wol, enkele maanden kunnen doen. 

 

Pluisjes en losse pooltjes

Nieuwe vloerkleden met gesneden of geschoren pool verliezen in het begin losliggende vezeltjes. Geen nood, dat zijn gewoon afgeschoren eindjes of vezelstukjes die tijdens de fabricage zijn achtergebleven. Hoe hoger de pool, hoe meer pluisjes u in het begin hebt. Belangrijk om te weten is dat u de uitstekende of loszittende pooltjes nooit uit uw karpet moet trekken, u kunt dit voorzichtig wegknippen. U kunt deze pluisjes en pooltjes rustig weghalen met de stofzuiger. Uw wollen vloerkleed ondervindt hier geen nadelig effect van. Gaat u maar na: een stofzuigerzak vol pluisjes weegt hooguit een paar gram, terwijl een wollen vloerkleed meer dan 1000 gram zuiver scheerwol per m² moet bevatten!

 

Vlekken

Een glas rode wijn, een kopje koffie, een glas limonade of de hond die niet op tijd is uitgelaten. Geen paniek, Vloerkledenwinkel.nl legt u haarfijn uit hoe u de meeste vlekken op de juiste manier kunt verwijderen!

 

Actie

Het belangrijkste is om direct actie te ondernemen, laat een vlek nooit een paar dagen zitten in de verwachting dat de vlek wel wegtrekt. Het eerste wat u kunt doen is het vocht weghalen met bijvoorbeeld een badstof handdoek of keukenpapier. Denk erom, nooit wrijven, altijd deppen!

Door te wrijven wordt de vlek alleen maar groter en loopt u de kans om de tapijtvezels te beschadigen.
Heeft u met het deppen het grootste gedeelte van de vlek weggehaald, behandel dan uw vloerkleed met koud water en schoonmaakazijn. 
Let hierbij op dat u het vloerkleed niet te nat maakt en probeer niet op het vloerkleed te lopen totdat het weer droog is. Tot slot behandeld u uw vloerkleed met een schone, droge doek om het achtergebleven vocht te deppen.

Het is overigens een fabeltje dat zout ook vlekken verwijdert! Zout neemt wel vocht op, maar verwijdert bijvoorbeeld geen rode wijn uit uw vloerkleed.

Ook bij een vlek met een uitgesproken kleur zoals van rode wijn geen chemische middelen of bleekmiddelen gebruiken. Dit zal altijd de kleur van uw vloerkleed aantasten. De vlek van de wijn of koffie is er misschien wel uit, maar in plaats daarvan zult u een lelijke, lichte plek in uw vloerkleed krijgen.

Naar het totaal aanbod vloerkleden

 

Te laat?

Helaas is het niet altijd mogelijk om direct actie te ondernemen bij een vlek op uw vloerkleed.
Als u er na een paar dagen pas achter komt dat er een vlek op uw vloerkleed zit of u heeft dan pas tijd om er even goed naar te kijken, dan is er nog steeds geen reden tot paniek.
Vlekken die al een aantal dagen of zelfs langer in uw vloerkleed zitten kunt u het beste proberen weg te halen met een lepel. U schraapt van buiten naar binnen over de vlek, vervolgens gebruikt u de stofzuiger om de losse deeltjes weg te halen. 
Hierna kunt u nog de bovenstaande behandeling met water en schoonmaakazijn toepassen.

 

Onderhoudsadvies Viscose

De kleur van viscose kan veranderen bij het gebruik van kraanwater. Dit kan worden voorkomen door water niet direct op het materiaal te gebruiken maar in plaats daarvan met een katoenen doek te deppen. Zorg ervoor dat de doek vochtig is maar niet nat.

Viscose tapijten kunnen niet machinaal gewassen worden. Op deze manier raken de topjes van de garens beschadigt.

Stofzuigen

Om het tapijt goed te onderhouden is het belangrijk dat het wekelijks wordt gestofzuigd. Het is hierbij van belang dat er gebruik wordt gemaakt van een normale zuigmond en niet van een elektrische.

Vlekverwijdering

Het is belangrijk om een vlek zo snel mogelijk uit het vloerkleed te verwijderen. Dit kan via de volgende stappen:

 • Eerst vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel.
 • Maak vervolgens direct een witte katoenen badstof handdoek nat met koud leidingwater, wring de handdoek uit en plaats deze op de verse vlek.
 • Laat de handdoek zo lang liggen, zonder eronder te kijken, totdat deze volledig droog is.
 • Als de handdoek verzadigd is, deze vervangen (een natte handdoek kan namelijk geen vocht meer opnemen).
 • Dep of wrijf nooit met de handdoek over de vlek omdat u hiermee de structuur van het tapijt kunt beschadigen. Gebruik ook nooit zeep!

 

Onderhoud andere type kleden

Er bestaan natuurlijk ook vloerkleden die niet (of niet helemaal) van wol zijn gemaakt. Te denken valt aan materialen als acryl, polypropyleen of een combinatie van wol en katoen. Ons onderhoudsadvies blijft voor deze type kleden in principe hetzelfde.

Tot slot, als u twijfelt over het verwijderen van vlekken of als u vragen heeft over onderhoud van uw vloerkleed kunt u altijd contact met Vloerkledenwinkel.nl opnemen per telefoon 035 - 30 30 009  of via het contactformulier.