Hoe leg je een vloerkleed bij de bank? Vloerkledenwinkel

Hoe leg je een vloerkleed bij de bank?

Vloerkleden maken het zitgedeelte van een woonkamer knus en gezellig, maar hoe leg je een vloerkleed nu het beste neer ten opzichte van de bank? Uiteraard hangt dit samen met de woonruimte en de overige meubels, maar we zetten hier een aantal richtlijnen voor je op een rijtje met betrekking tot de bank.

Een vloerkleed bij een rechte bank

Wanneer je een vloerkleed neerlegt bij een rechte bank, dan wil je idealiter dat het vloerkleed aan beide kanten een beetje uitsteekt. Je kunt uitgaan van zo’n 25 cm. Het is afhankelijk van het patroon van het vloerkleed, maar over het algemeen is het ’t mooist wanneer je het vloerkleed zo’n 25 à 30 cm onder de bank legt. Op deze manier staat de bank met alleen de voorpoten op het vloerkleed. Heb je ook nog een fauteuil bij de zithoek staan? Probeer deze dan ook met de voorpoten op het kleed te plaatsen. Zo creëer je eenheid en rust. Wanneer je een vloerkleed met een rand hebt uitgezocht, zoals veel Oosterse vloerkleden hebben, dan kun je ervoor kiezen het kleed voor de bank te leggen. Op deze manier blijf je het gehele patroon zien.

vloerkleed-bij-bank

Jackie And The Fish Khayyam Told Me Cà d'Oro

Een vloerkleed bij een chais longue bank

Heb je een chais longue bank? Dan is het mooi wanneer het kleed ongeveer één derde deel onder het chais longue deel van de bank ligt en net weer 25 cm voorbij de andere kant van de bank. Ook hierbij kun je kiezen om het rechte deel van de bank ook met de voorpoten op het kleed te zetten. Wanneer je kiest voor een vloerkleed met een patroon, dan kun je ervoor kiezen het rechte deel van de bank niet op het vloerkleed te zetten.

vloerkleed-chais-longue-bank

MOMO Rugs Vintage Ziegler Fine 233445

Een vloerkleed bij een hoekbank

Tegenwoordig zie je ook veel hoekbanken. Prachtig wanneer je een groot gezin hebt. En daar kan een knus kleed natuurlijk niet bij ontbreken. Ook hier kun je eigenlijk dezelfde richtlijnen als bij de vorige twee banken aanhouden. Het kleed mag aan beide uiteindes van de bank ongeveer 25 cm uitsteken. Het mooiste is weer wanneer het kleed deels onder de bank ligt. Dit geldt in dit geval onder beide delen van de bank. Tenzij je een patroon in je vloerkleed hebt zitten, dan kan het ook mooier zijn het kleed vóór de bank te leggen. Heb je nog een fauteuil staan? Zet deze dan met de voorpoten op het vloerkleed. Zo creëer je eenheid tussen alle meubels.

 

hoekbank-vloerkleed

MOMO Rugs Sirmione 3

Een rond vloerkleed bij een bank

Voor een rond vloerkleed gelden andere richtlijnen dan voor een rechthoekig of vierkant vloerkleed. Wanneer je een rond vloerkleed bij de bank legt, dan wil je dat ongeveer een kwart van het vloerkleed onder de bank ligt. Je legt het ronde vloerkleed alleen niet precies in het midden van de bank, maar juist asymmetrisch. Dit geeft het mooiste effect in de woonkamer. Of je het kleed juist meer links of rechts legt, hangt af van de woonruimte. Mocht je nog een fauteuil hebben staan, dan wil je de voorpoten van de fauteuil ook op het kleed hebben staan. Dan kun je dat als richtlijn nemen van waar je het vloerkleed precies neerlegt.

rond-vloerkleed-bank

MOMO Rugs Perledo 133

Mocht je na deze richtlijnen, toch nog graag advies willen. Neem dan gerust contact met ons op. Onze adviseurs en stylisten staan graag voor je klaar en kunnen goed adviseren waar hoe het vloerkleed het beste neergelegd kan worden ten opzichte van de bank.

Terug naar blog