Hoogpolig vloerkleed schoonmaken: zo doe je dat!

Hoogpolig vloerkleed schoonmaken: zo doe je dat!

Hoogpolige vloerkleden zijn niet alleen super zacht en comfortabel, maar ze vallen ook echt op in je huis. Het is belangrijk om goed voor je vloerkleed te zorgen om het mooi te houden. Gelukkig is het schoonmaken van een hoogpolig vloerkleed met deze handige schoonmaakgids heel eenvoudig. En gaat er toch wat fout? Dan kun je een veel gevallen gebruik maken van de woonverzekering van Allianz Direct om de schade te vergoeden. Wil je weten hoe je je vloerkleed weer schoon krijgt en laat stralen als nieuw? Hier vind je alle tips.

Regelmatig stofzuigen

Een van de beste manieren om je hoogpolige vloerkleed mooi schoon te houden, is door het regelmatig te stofzuigen. Hoogpolige kleden houden makkelijk stof en vuil vast, dus als je vaak stofzuigt, zal het vuil niet diep in de vezels komen. Gebruik een stofzuigermond die geschikt is voor vloerkleden en kies de juiste zuigkracht. Ga rustig met de stofzuiger over het kleed en let op dat de borstelharen van de stofzuigermond niet uitsteken. Nadat je klaar bent met stofzuigen, kun je het kleed nog een keer tegen de richting van de haren in stofzuigen. Op deze manier zullen de vezels weer mooi rechtop staan en het kleed er weer perfect uitziet. Soms ontstaat er toch schade die je niet meer kunt oplossen. Vergelijk de inboedelverzekering bij Allianz Direct, want het kan zijn dat je de schade op deze verzekering kan verhalen.

Vlekken snel verwijderen

Vlekken moet je snel aanpakken om te voorkomen dat de vlek blijvend wordt. Hoe doe je dat? Dep vlek eerst droog met een droge, witte doek om zoveel mogelijk vloeistof weg te halen. Maak de doek daarna een beetje nat met lauwwarm water (je kunt er ook wat azijn aan toevoegen) en leg deze op de vlek met iets zwaars erop. Laat de doek de vlek opnemen en wacht tot het droog is. Er zijn ook speciale producten voor verschillende soorten vlekken, zoals schoensmeer of rode wijn.

Dieptereiniging indien nodig

Na een tijdje heeft je hoogpolige vloerkleed wellicht een grondige schoonmaakbeurt nodig, afhankelijk van hoeveel het gebruikt is en hoe vies het is geworden. Je kunt dit zelf doen met een tapijtreiniger die geschikt is voor hoogpolige kleden, en misschien ook met een stoomreiniger. Lees de gebruiksaanwijzing goed door voordat je begint en let erop dat je niet te lang op één plek blijft om de vezels niet te beschadigen. Als je niet zeker weet of je zelf zo'n diepe reiniging moet doen, kun je ook een professionele schoonmaakdienst inschakelen

Gebruik van huishoudelijke middelen

Je kunt ook alledaagse huismiddeltjes gebruiken om je hoogpolige vloerkleed schoon te maken. Een bekende methode is het gebruik van azijn en water. Mix één kopje azijn met twee kopjes warm water en doe er een paar druppels afwasmiddel bij. Wrijf dit mengsel zachtjes in het kleed en gebruik daarna een schone, met warm water bevochtigde doek om het kleed af te spoelen. De doek moet wel goed uitgewrongen zijn voordat je begint.  Herhaal het spoelen vervolgens totdat het mengsel helemaal weg is. Laat het kleed dan aan de lucht drogen of zet een ventilator neer om het sneller te drogen. Zet het kleed niet in de directe zon, want daardoor kunnen de kleuren vervagen. Met deze tips verleng jij de levensduur van je mooie, hoogpolige vloerkleed!

Terug naar blog