Vloerkleden wassen; zo doe je dat!

Vloerkleden wassen; zo doe je dat!

Een vloerkleed is een gebruiksobject in huis. Hij wordt dan ook altijd wel een beetje vies in huis. Mensen lopen er overheen, er wordt wat op gemorst en er wordt overheen gelopen met schoenen. Je kunt een vloerkleed nooit meer net zo schoon krijgen als toen je hem kocht, maar je kunt hem zeker een goede opfrisbeurt geven door hem te wassen. 

Waarom een vloerkleed schoonmaken?

Ook al lijkt een vloerkleed schoon, vaak zijn ze een stuk viezer dan ze lijken. Het is dan ook belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Dit kan een effect hebben op de luchtkwaliteit en de hygiëne in huis. Dit kun je op verschillende manieren doen. Wat de beste manier is, is natuurlijk afhankelijk van de soort vloerkleed en de grootte van het kleed. Een voordeel van sommige kleinere vloerkleden is dat je ze gewoon in de wasmachine kunt doen. Hiervoor moet je natuurlijk wel een goede en grote wasmachine hebben. Kies hier een wasmachine best getest voor en je kunt een kleiner vloerkleed gewoon in de machine schoonmaken.

Hoe een vloerkleed schoonmaken?

Je moet je vloerkleed ten eerste regelmatig goed stofzuigen. Op deze manier kun je het meeste vuil en stof uit het kleed krijgen. Je kunt het beste langzaam en grondig stofzuigen om er zeker van te zijn dat hij schoon wordt. Afhankelijk van het materiaal wat je hebt, kan het ook helpen om een opzetstuk op de stofzuiger te zetten om hem echt goed schoon te zuigen.  Een kleiner vloerkleed kun je ook eerst stofzuigen en daarna nog in de wasmachine doen. Vergelijk wasmachines om er een te vinden met een trommel die groot genoeg is om het vloerkleed in te kunnen doen. Hierbij moet je ook rekening houden dat bijvoorbeeld een kleed van wol een stuk meer water vasthoudt en dus beter niet in de wasmachine gedaan kan worden. 

Vlekken verwijderen

Als het vloerkleed te groot is om in de wasmachine te doen, kun je het vloerkleed ook goed reinigen met een stoomreiniger. Ook kun je hier goed kleine vlekken mee verwijderen uit het vloerkleed.  Voor grotere of hardnekkige vlekken moet je iets anders te werk gaan. Giet dan een beetje azijn op de plek en strooi er daarna wat bakpoeder overheen. Laat het een beetje bruisen door er lauw water heen te gieten. Na een halfuurtje kun je dit mengsel verwijderen en zal de vlekken weg zijn. Werkt dit niet? Dan kun je ook een stofreiniger gebruiken of huur een reinigingsapparaat bij de bouwmarkt om de vlek weg te krijgen!

Terug naar blog