Woodnotes vloerkleed van papier Vloerkledenwinkel

Woodnotes vloerkleed van papier

Vloerkleden van papier; sinds kort zijn ze er! Het merk Woodnotes maakt vloerkleden van papier. Al de vloerkleden van dit Finse merk zijn volledig gefabriceerd van papier en hierdoor ecologisch en afbreekbaar. De vloerkleden van Woodnotes geven je interieur een nieuwe, ecologische look. Lees snel mee hoe deze vloerkleden worden gemaakt.

Speciaal voor Vloerkledenwinkel geeft Monique van de Keer, agent voor Woodnotes in Nederland, een inkijkje in het productieproces en het verhaal van Woodnotes.

Papier als kunst

“In Finland was het voor de oorlog een hele industrie om papieren gebruiksartikelen te maken.
Na de oorlog dreigde de industrie, door minder vraag naar papieren gebruiksartikelen, te verdwijnen. De kunstenares Ritva Puotila , werkte graag met papier, en samen met haar zoon besloten ze een weverij en spinnerij op te kopen. Op deze manier kon zij haar kunst blijven maken. Mikko, de zoon van Rita, zou het bedrijf gaan leiden.” Ecologisch verantwoord werd een belangrijk punt voor Woodnotes.

FSC gecertificeerd hout

De Woodnotes vloerkleden worden gemaakt van papier; maar niet zomaar papier. “Het papier dat wordt gebruikt voor het maken van de vloerkleden komt uit Zweden en komt van FSC gecertificeerd hout.” Door FSC te gebruiken, draag je bij aan de bescherming van de bossen wereldwijd. Je beschermt het leefgebied van planten en dieren over de hele wereld. En een goed, beheerd bos loopt minder risico gekapt te worden. Ook bij het witte papier houdt Woodnotes rekening met het milieu. Het witte papier dat Woodnotes gebruikt, is gemaakt zonder gebruik van chloorgas. De verf die wordt gebruikt voor het verven van de vloerkleden bevatten geen halogeen-organische verbindingen of zware metalen. Hierdoor zijn de kleden ecologisch erg verantwoord. Woodnotes zoekt voortdurend naar nieuwe ecologische mogelijkheden.

“Het papier, gemaakt van FSC hout, komt binnen op grote rollen. Van die rollen worden stroken van ongeveer twee centimeter gemaakt. Op een bepaald vochtigheidsgehalte, gaan de rollen papier op oude spinnewielen. Dit spinnewiel maakt draden van het papier.”

Het oude spinnewiel

“Er worden oude spinnewielen gebruikt om de papieren kleden te maken. Deze spinnewielen zijn elektrisch aangedreven. Na het spinnen worden de rollen gesponnen papier naar de weverij gebracht die ook is gevestigd in Finland. In deze weverij staan heel veel weefmachines. Deze weefmachines kunnen soms wel 80 jaar oud zijn, maar sommige zijn ook net nieuw. De weefmachine wordt voorzien van het patroon dat op het papieren vloerkleed moet komen te staan en de kleuren die nodig zijn, worden opgespannen. In zo’n weverij werken rond de 30 mensen die dagelijks bezig zijn met het weven van vloerkleden. Deze mensen zijn allemaal Fins en komen uit het Noorden van Finland

De weefmachines kunnen soms wel tachtig jaar oud zijn

Woodnotes papieren vloerkleden

Goede beheersing gesponnen papieren garen

Woodnotes staat voor een goede beheersing van gesponnen papieren garen, expertise in weven en naaien en de productie van een unieke collectie van papieren vloerkleden. Alle vloerkleden kunnen op maat gemaakt worden en zijn daardoor direct afgestemd op de wensen en behoeften van de klant. Dankzij deze expertise van Woodnotes is het mogelijk om producten met unieke, esthetische eigenschappen te creëren. “De producten van Woodnotes kennen veel voordelen. Ten eerste zijn alle producten volledig verantwoord, ecologisch en cradle to cradle geproduceerd. Ten tweede zijn de kleden licht, makkelijk schoon te houden en blijft er geen stof in hangen. Voor mensen met astma, of een stof- of huismijt allergie zijn deze vloerkleden van papier dus zeer geschikt.”

Vernieuwend

“Woodnotes is zeer vernieuwend. We hebben een eigen designstudio waar de ontwerper Ritva nog steeds aan verbonden is. Ieder jaar worden er nieuwe kleuren en designs aan de collectie toegevoegd. Op dit moment zijn we bezig met een nieuwe collectie die we gaan presenteren op de Internationale meubelbeurs in Keuken in januari en Milaan in april.”

Wat vind jij van deze bijzondere, papieren collectie vloerkleden? Laat het weten in een reactie. Als je meer wilt weten over de Woodnotes collectie, kun je altijd contact opnemen.

Terug naar blog