“De Waan van GAN; een mix van dikke, sterke en gekleurde draden” Vloerkledenwinkel

“De Waan van GAN; een mix van dikke, sterke en gekleurde draden”

Dienke Dekker is een jonge, Nederlandse ontwerper die hard op weg is aan de top te komen. Een van haar recente creaties is het vloerkleed Waan waar ze met het materiaal wol heeft gewerkt. Het Spaanse merk GAN produceerde haar creatie.

“Tijdens mijn afstudeerproject aan de Design Academy onderzocht ik hoe ik gekleurde garens om kon zetten in geweven textiel. Door te kijken naar de basis van textiel en de garen zijn de individuele karakters van de producten gedefinieerd,” aldus Dienke Dekker. Vanuit haar afstudeerproject maakte zij het ontwerp voor het Waan vloerkleed. “Ik heb twee verschillende gekleurde garens gebruikt voor het Waan vloerkleed. Vervolgens ben ik de wol gaan omzetten naar garen als een ketting. Bij de Waan zijn twee draden gebruikt van kleuren die in contrast met elkaar staan. Dikke en sterke draden waren nodig bij het maken van het ontwerp. Ik was benieuwd naar het effect wat de verschillende garen zouden hebben als ze samen zouden komen in een ontwerp en hoe het er visueel uit zou gaan zien.”

Dikke en sterke draden zijn nodig bij het maken van het ontwerp

Handgemaakte producten met ijzersterk design

Het Spaanse designmerk GAN ontdekte de creaties van Dienke op haar blog en was meteen geïnspireerd door haar idee van het combineren van verschillende garens. “Ik kende het werk van Dienke door de Lidewij Edelkoort Trend pagina. Zij is een van de grootste trendspotters in de interieurbranche in de wereld. Deze trendpagina liet een aantal foto’s zien van het werk van Dienke. De foto’s lieten manden zien met handgemaakte prints. Dit werk is kunst. Ik stuurde haar gelijk een email met de vraag of de ontwerper een collectie voor GAN zou willen ontwerpen. Ze zei gelijk ja,” aldus Alejandra Gandia-Blasco, co-oprichter GAN. “Ontwerper Dienke Dekker is een expert is handgeweven producten. Op dat moment (vijf jaar geleden) had ze al veel handgemaakte producten gemaakt. Handgeweven producten produceren samen met een ijzersterk design; dat is GAN. Dienke Dekker past dus erg goed bij het merk GAN.”

Minstens zes mensen hebben meegewerkt aan het produceren van het vloerkleed

Drie jaar durende productie

“Toen ik gevraagd werd voor GAN heb ik het idee wat ik had en de kleuren opgestuurd. Vervolgens stuurde GAN het ontwerp terug met een aantal suggesties. GAN is het vervolgens gaan produceren. Al met al heeft de productie van het Waan vloerkleed drie jaar geduurd,” aldus Dienke. Alejandra Gandia-Blasco bekeek het ontwerp van Dienke. Het doel van deze aanpassingen was dat het design van het vloerkleed zou passen bij het vermogen van degene die het vloerkleed uiteindelijk zouden produceren. We stuurden draden in verschillende breedtes en kwaliteiten naar Dienke zodat zij verschillende tests kon maken. Zij kon het design vervolgens aanpassen naar de mogelijkheden die er zijn voordat de echte productie van start zou gaan.”

Zes mensen aan het werk voor productie Waan vloerkleed

De vervolgende stap was de productie van het vloerkleed dat werd gedaan in India. Minstens zes mensen hebben meegewerkt aan het produceren van het vloerkleed in India. “De eerste prototypen van het kleed waren er twee jaar later. Voor de productie van het Waan vloerkleed zijn twee mensen nodig in India. De eerste stap is het weven met het weefgetouw. Hier zijn twee dagen voor nodig. De weefgetouw moet namelijk al de draden maken en dat neemt veel tijd in beslag. Vervolgens zijn er weer een aantal dagen nodig om de randen af te werken en het kleed in te pakken.

GAN Waan vloerkleed

Gan Waan vloerkleed

Terug naar blog