Alejandra Gandia-Blasco: “Met de Valentina wilde ik het klassieke concept van een vloerkleed doorbreken” Vloerkledenwinkel

Alejandra Gandia-Blasco: “Met de Valentina wilde ik het klassieke concept van een vloerkleed doorbreken”

GAN is één van de vele merken van Vloerkledenwinkel. GAN kan gezien worden als een eigentijds, puur design merk. Uitgesproken designers vertalen hun ideeën in een kleed. Eén van deze bijzondere designers is Alejandra Gandia- Blasco. Sinds vier jaar ontwerpt ze kleden voor GAN en met veel plezier en succes. Eén van haar top ontwerpen is de Valentina die is genomineerd voor de Elle décor award.

Gan Vloerkleed

“Ik wilde een vloerkleed creëren dat met de hand gemaakt kon worden door vrouwen. Dit moesten niet zomaar vrouwen zijn, maar vrouwen uit verschillende culturen. Deze vrouwen moesten mijn idee kunnen vertalen naar een vloerkleed. Ik wilde het borduurwerk dat mijn oma vroeger maakte voor haar kinderen vertalen in een bijzonder vloerkleed met een andere maat. De directeur van GAN, Mapi Miller, heeft mij hiermee geholpen door het persoonlijke contact dat hij had met de vrouwen in India die de Valentina hebben gemaakt.”

Esthetische waarde

“Voor het Valentina vloerkleed ben ik begonnen met het borduurwerk van mijn
oma. Ik tekende het na en creëerde een aantal patronen. Maar het belangrijkste was het idee dat ik in mijn hoofd had. Het moest een vrouwelijk, handgemaakt kleed worden met een patroon uit mijn oma’s borduurwerk. Ik wilde het klassieke concept van een vloerkleed doorbreken, het moest esthetische waarde hebben en intimiteit uitstralen.”

Chain-stitching

De vrouwen uit India die het Valentina kleed hebben gemaakt, hebben gebruik gemaakt van de chain-stitching techniek. Door middel van de kettingsteken is het patroon op het vloerkleed gecreëerd. “Mijn oma maakte ook altijd gebruik van deze techniek om kleren te maken die net anders zijn. Maar ik heb deze methode ook teruggezien in vrouwenlingerie. Nadat ik had besloten deze techniek te gebruiken, heb ik afgesproken met Mapi Millet die de Indiase vrouwen vond die bereid waren mij te helpen.”

De Indiase vrouwen werken en leven in goede arbeidsomstandigheden

Fair Trade

“GAN is heel actief met kinderbeschermingsprogramma’s in India en sponsort de ontwikkeling van vrouwen. Mapi Millet volgt deze ontwikkelingen in India en daarmee helpt GAN mee aan de lokale ontwikkeling van de economie. Ook bezoekt Mapi verschillende keren de huizen van de vrouwen die de kleden produceren. Daardoor weten we dat ze werken en leven in goede arbeidsomstandigheden. ”

Gan Valentina vloerkleed

Filosofie van GAN

GAN is het bedrijf van mijn vader, dus het was makkelijk om via hem in het bedrijf te belanden. Vroeger waren de kamers in huis altijd omringd door design producten dus daar kreeg ik genoeg van mee. De filosofie van GAN is handgemaakte, luxueuze kleden gemaakt door vrouwen met kennis van de producten. Hier past de Valentina volledig in door de keuze van de methode chain- stitching .”

Elle – Award

Het Valentina vloerkleed is genomineerd voor een Elle Décor Award.
“De nominatie betekent heel veel voor me. Hierdoor wordt GAN internationaal gewaardeerd als internationaal bedrijf. Maar ook op het gebied van creativiteit, onze sociale missie en het werk wat we doen. Het is niet alleen voor GAN een grote eer maar ook voor mij als designer. Ik heb nooit de intentie gehad om een collectie te maken die mee zou doen voor de Internationale Decor Awards. Het is genomineerd voor de Elle Awards door professionals die de collectie kende. Dat is een groot compliment.”

Gan Valentina vloerkleed

Toekomst

“Ik ben op dit moment bezig met een nieuw ontwerp voor een vloerkleed. Dit ontwerp is een mix tussen een kunst en design. Het wordt een vertaling van één van de geïllustreerde foto’s die ik maakte. Ik gebruik hiervoor een handgeknoopte techniek en verschillende kleuren. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden.”

Terug naar blog