Zo kies jij het perfecte vloerkleed Vloerkledenwinkel

Zo kies jij het perfecte vloerkleed

Een bijzonder design om jouw interieur mee af te maken, nooit meer koude voeten of misschien wel een vloerkleed voor in de tuin… Ben je op zoek naar een vloerkleed, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan helpt Vloerkledenwinkel je graag op weg met dit stappenplan!

Inhoud

1. Wat is het doel van het vloerkleed?
2. Welke maat vloerkleed heb ik nodig?
3. Welk materiaal vloerkleed is geschikt?
4. Kies ik voor een hoogpolig of een laagpolig vloerkleed?
5. Welke vorm vloerkleed kan ik het beste kiezen?
6. Wat voor stijl vloerkleed kies ik bij mijn interieur?
7. Let's Start!

1. Wat is het doel van het vloerkleed?

Stel jezelf allereerst de vraag waarom je een vloerkleed wilt. Wat wil je dat het vloerkleed teweeg gaat brengen? Misschien kies je een vloerkleed om praktische redenen. Je wilt de akoestiek in de ruimte verbeteren, meer warmte en comfort of de vloer beschermen tegen krassen van meubels. Mogelijk speelt het uiterlijk van het vloerkleed een belangrijke rol, omdat je meer rust of juist meer pit in je interieur wilt brengen. Hieronder lopen we een aantal veelvoorkomende opties met je door:  

Warmte & comfort

Als je meer warmte en comfort in huis wil creëren door middel van een vloerkleed, dan ga je ongetwijfeld blij worden van een hoogpolig kleed. Door de hoge pool geeft het vloerkleed veel warmte af en voelt het zacht aan onder de voeten. Qua materiaal is wol een goede keuze, omdat het extra warm en zacht aanvoelt. Ook is het makkelijk schoon te maken en geschikt voor huishoudens met bijvoorbeeld kinderen en huisdieren. Klik hier voor meer informatie.

Verbetering akoestiek

Misschien maak je graag muziek, heb je dunne muren of vind je dat het geluid in een ruimte te veel galmt. Een vloerkleed kan de akoestiek in huis verbeteren en geluiden dempen. Het beste kun je dan kiezen voor bijvoorbeeld hoogpolige vloerkleden met een geweven structuur. Hoe meer hobbels het oppervlak van het kleed heeft, des te beter het geluid weerkaatst wordt. Klik hier voor meer informatie.

Beschermen van de vloer

Veel mensen kiezen voor een kleed onder de eettafel. Zo voorkom je dat de stoelen krassen achterlaten op de vloer. Als er veel beweging gaat plaatsvinden op het vloerkleed, kies dan voor een laagpolig vloerkleed. Het materiaal van het vloerkleed maakt daarbij minder uit. Doordat het vloerkleed laagpolig is, kun je gemakkelijk over het kleed schuiven met bijvoorbeeld een stoel. Klik hier voor meer informatie.

Pit geven aan je interieur

Jouw interieur kan nog een beetje extra gebruiken. Een vloerkleed kan zorgen voor extra pit, karakter en uitstraling. Het materiaal van het vloerkleed is in dit geval minder belangrijk, maar het design des te meer. Kies voor een vloerkleed in een kleur die contrasteert met het interieur, zoals de kleur van de vloer en de bank. Ook kun je meer sprankeling geven aan jouw ruimte door te kiezen voor een vloerkleed met een opvallend design, bijvoorbeeld bloemen of fel gekleurde strepen. Klik hier voor meer informatie.

Rust creëren in je interieur

Is jouw interieur speels genoeg, en ben je op zoek naar balans? Kies een vloerkleed in een neutrale tint, zoals bijvoorbeeld beige, grijs of bruin. Daarbij is het dan raadzaam om te kiezen voor een vloerkleed met een effen patroon. Zo zorg je ervoor dat het geheel rustig oogt en niet te veel contrasteert met andere meubels in huis. Klik hier voor meer informatie.

Tuin, terras of balkon opfleuren

Bij vloerkleden wordt al snel gedacht aan een kleed binnenshuis. Maar steeds vaker kiezen mensen voor een buitenkleed. Zo creëer je een huiselijke sfeer in de tuin. Kies voor een buitenkleed dat tegen een stootje kan, niet snel verkleurt en misschien zelfs in de was gegooid kan worden. Klik hier voor meer informatie.

 

2. Welke maat vloerkleed heb ik nodig?

Nu je weet waarom je een vloerkleed wilt, is het tijd om na te denken over de maat van het vloerkleed. Per situatie zal de ideale maat van het vloerkleed verschillen. Wil je het vloerkleed bijvoorbeeld in de zithoek, eethoek of slaapkamer plaatsen? En heb je te maken met een grote of kleine ruimte?

Vloerkleed voor de zithoek

Wordt jouw vloerkleed straks onderdeel van de zithoek, kies dan voor een vloerkleed dat groter oogt dan de bank. Dat wil zeggen als de bank bijvoorbeeld 2 meter breed is, het vloerkleed minimaal 2.10 meter breed moet zijn. Klik hier voor meer informatie.

Vloerkleed in de eethoek

Voor de eethoek geldt eigenlijk hetzelfde als voor de zithoek: zorg dat het vloerkleed groter is dan de eettafel. Let daarbij ook goed op de stoelen. Idealiter wil je dat als de stoelen naar achter schuiven, ze zich nog steeds op het vloerkleed bevinden. Vanaf het tafelblad zal het vloerkleed dan nog zeker 50 centimeter of meer uit moeten steken.

Vloerkleed in de slaapkamer

Een vloerkleed in de slaapkamer creëert rust en comfort. Wie een grote slaapkamer heeft, kan het vloerkleed voor het bed plaatsen. Een andere optie is om het vloerkleed gedeeltelijk onder het bed te plaatsen, zodat je op het vloerkleed staat als je uit bed stapt.

Vloerkleed in de tuin

Een vloerkleed in de tuin werkt goed als het qua kleur enigszins contrasteert met de betegeling in de tuin en/of met de tuinset. Verder doen vrolijk gekleurde vloerkleden het vaak goed in buitenruimtes.

Grote ruimtes

Groot, groter, grootst: een grote ruimte vraagt om een groot vloerkleed. Kies je voor een te klein kleed in een grote ruimte, dan loop je het risico dat het lijkt op postzegel op de vloer. Dat wil je vermijden. Wees daarom niet bang om voor een flinke maat vloerkleed te kiezen bij het stylen van een grote ruimte.

Kleine ruimtes

In een kleine ruimte hoef je niet per definitie te kiezen voor een klein kleed. Als het kleed een rustige kleur heeft, mag het best een groot vloerkleed zijn. Wil je een wat drukker ontwerp, dan kun je in een kleine ruimte het beste kiezen voor een kleine maat vloerkleed. 

Waar moet je nog meer op letten bij het kiezen van de juiste maat van je vloerkleed? In deze blog leggen we je het uit.

 

3. Welk materiaal vloerkleed is geschikt?

Moet jouw ideale vloerkleed zacht, dik of juist heel luchtig en dun zijn? Bij het kiezen van het kleed is het slim om na te denken over het materiaal van het vloerkleed. Als je weet wat het doel is van het vloerkleed, kun je bepalen welk materiaal hier het beste op aansluit. Een aantal opties op een rijtje:

Wol

Wollen vloerkleden zijn zacht en comfortabel. Ook is een wollen vloerkleed gemakkelijk schoon te maken en heeft het materiaal een prachtige uitstraling. Klik hier voor meer informatie.

Velvet en velours

Velvet en velours vloerkleden voelen heerlijk zacht aan. Extra bijzonder is dat deze materialen een bijzondere glans hebben. Het geeft een chique effect en draagt bij aan de luxueuze uitstraling van een vloerkleed. Klik hier voor meer informatie.

Katoen

Katoen is een mooi natuurproduct. Het materiaal is dun en luchtig. Daarbij het ook geschikt voor mensen met allergieën. Tot slot is katoen ook goed schoon te maken. Even deppen en een vlekje is er zo weer uit. Klik hier voor meer informatie.

PET-garen

PET-garen zijn gemaakt op basis van gerecyclede plastic flessen. Maar vergis je niet, het materiaal voelt heerlijk zacht aan. PET-vloerkleden kunnen tegen een stootje, zijn UV-bestendig en bovendien bewijs je de aarde hier een mooie dienst mee. Ook is het materiaal geschikt voor mensen met allergieën voor natuurlijke stoffen. Klik hier voor meer informatie.

4. Kies ik voor een hoogpolig of laagpolig vloerkleed?

Zowel hoogpolige als laagpolige vloerkleden hebben voordelen. Het is maar net wat het doel is van jouw vloerkleed. Wil je warmte, wil je kunnen schuiven met meubels of wil je de ruimte isoleren? We gidsen je door de twee mogelijkheden heen.

Hoogpolige vloerkleden

Er is veel te zeggen over hoogpolige vloerkleden. Vloerkleden met een hoge pool houden warmte vast en voelen heerlijk zacht aan onder de voeten. Ideaal als het doel van het vloerkleed bijvoorbeeld is om warmte in huis te brengen. Verder vallen vlekken over het algemeen ook minder op in hoogpolige vloerkleden en zijn ze vaak gemakkelijk schoon te maken. Ook staan hoogpolige vloerkleden bekend om het dempen van geluid, voor als je wilt dat het vloerkleed de ruimte isoleert.

Laagpolige vloerkleden

Een laagpolig vloerkleed is geschikt voor wanneer je bijvoorbeeld van plan bent veel meubels op het kleed te plaatsen. Op een laagpolig vloerkleed is het bijvoorbeeld geen probleem om meubels te laten schuiven, zoals bijvoorbeeld stoelen onder de eettafel. Ook zijn laagpolige vloerkleden gemakkelijk schoon te houden omdat je er in een zwaai met de stofzuiger overheen kunt gaan.

5. Welke vorm vloerkleed kan ik het beste kiezen?

Er komt heel wat kijken bij het kiezen van een vloerkleed. Misschien weet je al welk type vloerkleed je wilt, het materiaal en/of de maat. Dan is het tot slot belangrijk om te bepalen welke vorm jouw vloerkleed het beste kan hebben: rond, vierkant of rechthoekig.

Rechthoekige vloerkleden

Veel mensen kiezen voor een rechthoekig vloerkleed en dat is niet voor niets. Het maakt jouw ruimte groter en past goed bij de vormen van veel andere meubels, zoals bijvoorbeeld een rechthoekige sofa. Klik hier voor meer informatie.

Vierkante vloerkleden

De juiste keuze voor liefhebbers van symmetrie. Vierkante vloerkleden passen uitstekend in een vierkante ruimte. Het oogt strak en geordend. Met een vierkant vloerkleed ben je ook nog eens reuze origineel, want doorgaans zijn vloerkleden vaker rechthoekig of rond. Klik hier voor meer informatie.

Ronde vloerkleden

Kies voor een rond vloerkleed als je in jouw ruimte bijvoorbeeld al een rechthoekige bank en een rechthoekige tafel hebt. Met een rond vloerkleed haal je de ‘hoekigheid’ uit de ruimte. Verder hebben ronde vloerkleden ook praktische voordelen. Stel dat het vloerkleed komt te liggen op een doorlooproute, dan voorkom je door de rondingen dat iedereen over het kleed loopt. Klik hier voor meer informatie.

6. Wat voor stijl vloerkleed kies ik bij mijn interieur?

Van industrieel tot Scandinavisch: iedere interieurstijl vraagt weer om een ander type vloerkleed. Smaken verschillen, maar hier vast een greep uit een aantal veel voorkomende woonstijlen. Benieuwd naar meer stijlen? Neem een kijkje op onze website

Scandinavische stijl

Is jouw interieur gebaseerd op rust en eenvoud? Dan ben je met een vloerkleed in Scandinavische stijl op de goede weg. Dit type vloerkleed heeft als basis natuurlijke tinten, soms in combinatie met een simpel patroon. Vaak zijn de vloerkleden gemaakt van wol, waardoor ze voor extra warmte zorgen in Scandinavisch ingerichte ruimtes. 

Oosterse stijl

Oosterse tapijten zijn tijdloos en trendy tegelijkertijd. De vloerkleden doen het goed in verschillende interieurstijlen; van klassiek tot modern ingerichte ruimtes. Met de prachtige patronen en materialen krijgt jouw ruimte extra karakter. Wil je een wat subtieler vloerkleed, kies dan voor oosterse vloerkleden met een (expres) versleten look. De kleuren van deze kleden zijn bewust vervaagd en zorgen voor een subtiel verloop tussen jouw meubels en de vloer.

Retro stijl

Terug naar de jaren ‘50, ‘60 of ‘70? Funky patronen, geometrische spektakels en vrolijke kleuren: met een retro vloerkleed haal je een sfeermaker in huis. Een vloerkleed in deze stijl fleurt de ruimte op en geeft meer karakter aan jouw interieur. Kies voor bijvoorbeeld een patchwork of vintage look. 

Industriële stijl

Industriële vloerkleden passen bij interieurs met veel onafgewerkte materialen, zoals staal, beton en hout. De vloerkleden hebben een stoere uitstraling en worden vaak geproduceerd in diepe aardse tinten, denk aan petrol, cognac of legergroen. Met dit type vloerkleed voeg je warmte toe aan jouw industriële interieurstijl.

Moderne stijl

Strakke lijnen, rechte vormen, sprekende kleuren: moderne vloerkleden zijn helemaal van nu. De vloerkleden passen goed bij interieurs met bijvoorbeeld weinig accessoires en simpele kleuren. Zo komt het moderne ontwerp extra goed tot uiting en voeg je een vleugje kleur toe aan de ruimte. 

7. Let’s start!

Na dit stappenplan kun je vast niet wachten om een kleed uit te gaan zoeken. Gelukkig biedt Vloerkledenwinkel extra tools om je verder op weg te helpen helpen. Bijvoorbeeld met de Vloerkleed Visualizer, de unieke Zichtservice, de Stalenservice of schakel persoonlijk stijladvies in van een van onze stylisten.

Vloerkleed Visualizer

Ben jij benieuwd hoe een vloerkleed bij jou in huis staat? Maak dan gebruik van de Vloerkleed Visualizer. Met deze handige tool van Vloerkledenwinkel krijg je alvast een voorproefje van het effect van jouw gedroomde vloerkleed. Ideaal, want je hoeft er de deur niet voor uit. 

Zichtservice

Met de unieke Zichtservice van Vloerkledenwinkel kun je één tot drie vloerkleden thuis geheel vrijblijvend bewonderen. Een van onze specialisten komt bij je langs met de door jou geselecteerde vloerkleden. Zo kun je op je gemak kijken hoe het vloerkleed staat in jouw interieur en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Stalenservice

Voordat je een vloerkleed koopt, wil je er zeker van zijn dat de kleur goed aansluit bij jouw interieur. Dan biedt de Stalenservice van Vloerkledenwinkel uitkomst. Een staal is een stukje stof dat als voorbeeld dient voor jouw kleed naar keuze. Deze zijn te bestellen via de webshop.

Persoonlijk stijladvies

Kom je er toch niet helemaal uit? Laat je dan adviseren door een professionele stylist. De stylisten van Vloerkledenwinkel helpen je graag met de zoektocht naar het gewenste vloerkleed.

 

Terug naar blog